TWIZA PODCAST XVIII, AMAZIGH SPECIAL MET BA RACHID VAN DE GROEP IJDI

20 jul 2021

Rachid el Morabet is een Riffijnse muzikant die vroeg is begonnen met muziek maken. Zijn multiculturele band Ijdi maakt muziek over diverse thema’s als liefde, ontheemding, het geboorteland en de liefde voor de tradities en gebruiken in de Rif. Ba Rachid zingt in het Tarifit. Hun muziek verenigt de Riffijnse Izran met Jazz en Latin. De band heeft op vele landelijke en internationale podia gestaan.

In 2005 kwam hun eerste album uit. In dit album staan hun bekende nummers als Numidia, Thamazight en Ihudriyyen. Een van zijn mooiste muzikale momenten was toen hij samen met zijn dochter Noumidia voor koningin Beatrix zong in de Ahoy Rotterdam in 2014.


De Riffijnse humor van Taoufik uit Spanje: ‘De zoon en zijn moeder


Hallo allemaal! Ik hoop dat jullie de verhaaltjes leuk blijven vinden. Het is niet altijd makkelijk om ze te verzinnen. Daar gaan we weer! Er was eens een zoon en zijn moeder. Ze waren bij elkaar tijdens ‘maghreb’ (de avond) tijdens de tijd van het gebed maghreb. Opeens ging de telefoon van de zoon. Zijn moeder keek hem heel erg doordringend aan. Zijn moeder zei tegen hem: ‘Mijn zoon, hoe zit het nou met jouw vrienden? Moeten zij niet gaan bidden en hun heer aanbidden?’ Haar zoon keek naar het scherm en weer naar zijn moeder en keek weer naar zijn telefoonscherm en weer naar zijn moeder.
Hij zei toen tegen zijn moeder: ‘Mama, dit is mijn oom, jouw broer.’
Moeder: ‘Oh zo dus, dan is het waarschijnlijk bij hun nog steeds geen tijd voor het maghreb gebed!’

De podcast is te beluisteren via:

- Soundcloud
- Spotify
- ITunes
- Google Podcasts