TWIZA PODCAST XIX DEEL I EN II, MUSTAFA AARAB SPREEKT OVER DE ROL VAN DE SPANJAARDEN IN DE RIF

31 jul 2021

‘Mustafa Aarab is geboren in Marokko en studeerde filosofie aan de universiteit van Fes. Hij kwam in de jaren 80 naar Nederland. Hij promoveerde aan de universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Mustafa is niet alleen filosoof, maar ook in de media actief geweest onder andere als programmaleider bij de Nederlandse Islamitische Omroep. Hij heeft daarna natuurlijk heel veel meer gedaan en dat gaan we allemaal horen. En natuurlijk over de historie van de Rif en de rol van de Spanjaarden.

‘Als ik fouten heb gemaakt mijn oprechte excuses daarvoor. Wie van ons treurt zijn fouten niet! Maar ik ben ervan overtuigd dat als we (genoeg) tijd hadden gehad dat we een aanzienlijke natie waren geworden van vrije mensen. En had ons verzet het Riffijnse volk trots, hoop en zelfvertrouwen gegeven die door geen enkele nederlaag gewist kunnen worden! Het verlangen naar vrijheid en de wil van ons volk zal voort blijven en de macht van de bezetter verslaan. Ondanks dat ik zaken overhaastte ben ik ervan overtuigd dat onze hoop werkelijkheid zal worden op een dag. Deze oorlog werd ons opgedrongen door de indringer. Wij zijn verslagen, maar ook jullie zijn verslagen!’

De intro is een fragment van de zender ‘Arte’ uit de documentaire Abdelkrim El Khattabi. De vertaling is verzorgd door Arif News.

In dit tweede deel gaat Mustafa dieper in op de persoon Abdelkrim alias Moulay Mohand. Vooral de periode na zijn overgave aan de Fransen en met name de periode in Egypte. Hij vertelt ons meer over de gearrangeerde “onafhankelijkheid” van Marokko en dat Abdelkrim hier fel op tegen was. Hij bleef het verzet steunen in Noord-Afrika vanuit zijn verblijf in Cairo.  


De Riffijnse humor van Taoufik uit Spanje: ‘Twee grasetende gelukszoekers’

Dag allen, hopelijk vinden jullie dit leuke verhalen. Dat is het enige wat ik nu kan zeggen. Er waren eens twee vrienden die graag de oversteek wilden gaan maken naar Europa ‘att qollan’.
De ene vriend zegt tegen de andere: ‘Denk je dat het mogelijk is dat ik kan oversteken naar Europa?’
De vriend antwoordt: ‘Sorry mijn beste vriend, ik kan echt niet de oversteek wagen. Het is heel erg moeilijk en ook nog eens gevaarlijk!’
De eerste vriend zegt: ‘Is goed vriend. Ik ga het wel wagen.’ Zo ging hij achter een vrachtwagen staan en hield zich stevig vast aan de vrachtwagen. Het lukte hem om de grens over te steken en de vrachtwagen stopte in Frankrijk. Daar stapte hij uit en liep richting een prachtig en wonderschone Frans paleis. Hij voelde zich erg hongerig en uit waanzin en frustratie begon hij maar het mooie gras te eten. Hij bleef maar eten en op een gegeven moment ontdekte de paleiswachter hem. Dit was de wachter van de Franse president. De wachter bracht dit nieuws naar de president en vertelde hem over de hongerige man die gras aan het eten was. Dit nieuws greep de president erg aan en hij liet de man bij zich komen. Hij verzorgde hem, gaf hem te eten en de gelukszoeker kreeg zelfs de Franse nationaliteit. Na een jaar ging hij terug naar de Rif om zijn familie te bezoeken. Hij zag er goed uit en hij had een hele mooie auto bij zich. Op een gegeven moment kwam hij zijn oude vriend tegen die niet de oversteek durfde te maken. Die oude vriend keek hem van top tot teen aan en vroeg aan hem: ‘Hoe komt het toch dat jij binnen een jaar zoveel succes hebt?’
Zijn vriend antwoordt: ‘Ik had toch destijds tegen je gezegd dat we moeten oversteken, maar jij wilde niet.’
Zijn vriend weer: ‘Maar hoe heb je het voor mekaar gekregen dan?’
De vriend zegt: ‘Ik sprong achter op een buitenlandse vrachtwagen en kwam zo terecht in Frankrijk en begon in een groot paleis gras te eten. Dat is mijn verhaal oude vriend!’
Zijn vriend was nu overtuigd om de oversteek te wagen en hetzelfde te doen als zijn vriend uit Frankrijk. Maar deze man had nog nooit de Rif verlaten en wist niets over het buitenland. Hij ging achter een buitenlandse vrachtwagen staan en hield zich stevig vast aan de vrachtwagen. Maar deze vrachtwagen ging de andere kant op. Deze was onderweg naar Rabat in Marokko. Hij kreeg honger en de vrachtwagen stopte na een tijdje bij het paleis van de koning in Rabat. Het paleis zag er ook prachtig uit. Het zag er Europees uit en hij zag allemaal grote tuinen met heel veel gras. Hij begon meteen gras te eten net als zijn vriend. Opeens zag een van de wachters de grasetende man.
De paleiswachter: ‘Wat ben je allemaal aan het doen?’ Voordat de man antwoord kon geven zei de wachter het volgende: ‘Als je daar klaar bent ga dan naar die hoek daarzo om verder gras te eten!’ Dank mijn broeders.


De podcast is te beluisteren via:

- Soundcloud
- Spotify
- Itunes
- Google Podcasts