TWIZA PODCAST VIII: MOHAMED BOUZIA SPREEKT OVER DE DOCUMENTAIRE ‘ANÂAQ’

15 mrt 2021

Het centrale thema in deze documentaire is migreren. In de documentaire maken we kennis met een aantal bijzondere mensen die hun eigen persoonlijke verhaal vertellen. Dit keer gaat het meer over de migratie naar Algerije. ANÂAQ neemt de kijker mee naar de Rif en laat ons zien dat migratie in het dna zit van de Riffijn. In de documentaire vertellen een onderzoeker en een historicus over de omstandigheden waarom mensen uit het huidige Marokko besloten om al in de 19e eeuw te gaan migreren naar Algerije. Er is zowel gefilmd in Marokko als in Nederland. Door de persoonlijke verhalen krijgen we een sterk en duidelijk beeld van deze pioniers en wat ze allemaal hebben meegemaakt tijdens hun tocht naar buurland Frans Algerije, hun vaak gedwongen deelnames aan buitenlandse oorlogen en later hun nieuwe vertrek naar het westen. We horen en zien hoe moeilijk het zojuist onafhankelijke Marokko het heeft en hoe onze grootouders en ouders opnieuw geen heil meer zien in hun geboorteland en weer besluiten te gaan vertrekken. Dit keer zullen velen de zee gaan oversteken. Een groep van deze migranten had dat al eerder gedaan tijdens de koloniale periode. Anno nu zien weer soortgelijke migratiepatronen vanuit Marokko. De documentaire heeft in verschillende landen gedraaid.


De Riffijnse humor van Taoufik uit Spanje: ‘Taoufik dankt zijn luisteraars!’

Taoufik hoopt dat jullie zijn Riffijnse grapjes leuk vinden. En hij vindt het erg leuk om de grapjes met jullie te delen. Hij wenst mij en jullie allen veel succes met alles wat we doen om onze Amazigh cultuur te promoten. Hij spreekt de wens uit dat we met zijn allen (inclusief de Amazigh culturele stichtingen) hand in hand gaan samenwerken om ons in te zetten voor onze cultuur. Hij wilde graag dit jaar aanwezig zijn bij een van de vieringen van Amazigh Nieuwjaar in Nederland, maar helaas zijn deze vanwege corona niet doorgegaan.

Hij heeft natuurlijk ook zijn werk in Spanje dat hem belet om te reizen. En vergeet natuurlijk niet de Covid-19 pandemie. Hij vindt het leuk om dit soort grapjes met ons te delen en hij zou graag in de toekomst voor een groter publiek willen optreden. Hij wenst ons allen geluk en dankt ons voor de mogelijkheid die hij heeft gekregen om iets bekender te worden bij een breder publiek. En hoopt ons gauw eens te zien in het echt!


De podcast is te beluisteren via:
- Soundcloud
- Spotify
- ITunes
- Google Podcasts