NIEUWSBRIEF TWIZA PODCAST III: NIEUWE INTERESSANTE SPREKERS EN THEMA'S!

28 feb 2021

We kunnen melden dat onze podcasts op Soundcloud al rond de 800 keer zijn beluisterd. Onze podcast begon op 3 december 2020 en we zitten inmiddels aan vijf afleveringen. Op naar de tien! We zijn jullie dankbaar voor jullie aanmoedigingen zowel via de facebook pagina van Twiza, via messenger en whats app. Jullie dragen ook interessante namen voor die we in de nabije toekomst zullen gaan benaderen. We willen in deze derde nieuwsbrief onze Sound Engineer in het zonnetje zetten. Zonder de inzet van Mostaf Asitem zou deze Twiza podcast niet kunnen worden gelanceerd. Een SO naar Mostaf!

We hebben inmiddels 5 podcasts gelanceerd! Na de laatste nieuwsbrief hebben we gesproken met de Riffijnse schrijver Asis Aynan over zijn nieuwe essay: ‘Een erwt maakt nog geen snert: Het Rifgebergte, de dubbele nationaliteit en andere misverstanden’. We spraken ook met antropoloog en docente Malika Ouacha over de ‘Amazigh stam aith Atta’. Begin februari spraken we met schrijver Abdelkader Benali over zijn essay ‘Reizigers van een nieuwe tijd’.

Jullie zijn van ons gewend om maandelijks 2 afleveringen te beluisteren. We gaan vanaf deze maand ons best doen om drie keer per maand op te nemen (aangezien we nog steeds in de lock-down zitten en een avondklok hebben). Dit jaar zal de focus gaan liggen op de Rif geschiedenis (Rif-oorlogen 1907- 1927). Dit jaar is het precies 100 jaar geleden (1921) dat de Riffijnen de grootste overwinning in ‘Anwal’ behaalden op de Spaanse indringers. Het is de veldslag der veldslagen. We zullen uitgebreid gaan stilstaan bij de vele hoofdrolspelers van deze verzetsoorlogen en we gaan boeiende sprekers hiervoor uitnodigen. Blijf ons dus volgen!

Februari en maart zullen we enkele bijzondere personen gaan interviewen. Allereerst zal Said Bouddouft aanschuiven om te praten over de Jilali Zerhoun alias ‘Bouhmara’ of ‘Boutagyucht’ (Riffijns). Nora Akachar zal spreken over theater en over haar populaire facebook pagina ‘Trauma’s van Nora’. Nora is theatermaker en werkzaam als coach. Hierna verwelkomen we Khadija el Mourabit die we gaan spreken over haar documentaire ‘Le Voyage de Khadija’. Khadija is filosofe. Hatim Filali zal ons meer gaan vertellen over de jbala stammen en met name de oprichting van de stad Chaouen of ‘Chefchaouen’. Hatim leeft en werkt momenteel in Duitsland. In Nederland was hij werkzaam als docent, entertainer en organisator van Marokkaanse evenementen. En hierna spreek ik met Mohamed Bouzia over de documentaire ‘ANÂAQ’. Mohamed is journalist en tevens docent. Hierna zullen we gaan spreken met Abderrahman el Aissati over Amazigh tv, de Riffijnse taal en cultuur en over de bedreigingen die het tarifit zal moeten weerstaan. Hij is universitair docent aan de universiteit van Tilburg, afdeling Cultuurwetenschappen.

Blijf onze Twiza podcasts beluisteren en delen. Tevens een SO naar al onze luisteraars!

Hartelijke groet,

Abdeslam Oulad Sedik