NIEUWSBRIEF TWIZA PODCAST I: SAID BOUDDOUFT OVER ABDELQADER EL-JAZAIRI

07 dec 2020

Na vele gesprekken en voorbereidingen is het eindelijk zover: onze Twiza podcast is on-air! We willen jullie graag in onze podcast meenemen naar andere tijden. Naar de tijden van onze voorouders, onze roots en onze oeroude Amazigh gebruiken. We willen onze luisteraars en volgers verblijden met mooie verhalen over historische personen, grote gebeurtenissen en muzikale pioniers.

Op donderdag 3 december zijn we online gegaan. De Twiza podcast gaat over de Amazigh cultuur en geschiedenis. We gaan in gesprek met schrijvers, muzikanten, dichters, kunstenaars, historici en andere cultuurmakers. In onze allereerste aflevering trappen we af met Said Bouddouft. Hij is een kenner van de geschiedenis van het huidige Marokko en vooral een kenner van de Rif geschiedenis. Said is momenteel bezig met een boek over de stam Gzenaya. In de eerste podcast spreekt Said over de Algerijnse Amazigh verzetsheld Abdelkader al-Jazairi. 
Said zal regelmatig te gast zijn in onze podcast, want we gaan het vaak hebben over de geschiedenis van het Rifgebied voor, tijdens en na de kolonisatieperiode. Aan het einde van elke podcast trakteren we jullie op een grap van onze komediant Taoufik uit Spanje. Hij sluit onze podcast af met een grap (thajit) in tarifit (Riffijnse taal). Deze grappen gaan wij vertalen naar het Nederlands en op onze website plaatsen voor de mensen die de Riffijnse taal niet machtig zijn.

In december zullen we ook schrijver Abdelkader Benali gaan interviewen over zijn essay ‘Reizigers van een nieuwe tijd’ over Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. In een later stadium interviewen we de dichter Mimoun Essahraoui over de Amazigh held ‘Tacfarinas’.  Mimoun heeft tijdens zijn studie in Oujda een interessant onderzoek naar hem gedaan.
Deze Twiza podcast zou nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de inzet van Sound Engineer/producer Mostaf Asitem die zowel de muziek, mixing en mastering van onze podcasts doet. Dit noemen we dus Twiza, gezamenlijk iets voor elkaar krijgen. Hand in hand (fus ag fus).


Ik wens jullie alvast veel luisterplezier!


Hartelijke groet,


Abdeslam Oulad Sedik